Bramborovocuketová polévka
Polévky

Bramborovocuketová polévka

Bramborovocuketová polévka je lehká, krémová a velmi chutná. Hodí se jak na oběd, tak na večeři.

Příprava

15 min.

Vaření

25 min.

Obtížnost

Snadné

Porce

4

Ingredience

2 středně velké cukety

3 středně velké brambory

1 velká cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru

200 ml smetany ke šlehání (můžete použít i smetanu na vaření)

Sůl a pepř podle chuti

Špetka muškátového oříšku (volitelné)

Čerstvé bylinky (např. pažitka nebo petrželka) na ozdobu

Postup receptu

  1. Cukety umyjte, odkrojte konce a nakrájejte je na menší kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek a smažte je do změknutí a lehkého zhnědnutí, asi 5 minut.
  3. Přidejte do hrnce nakrájené brambory a cukety. Promíchejte a nechte zeleninu krátce osmahnout, aby získala chuť. Zalijte zeleninu vývarem, přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte polévku vařit na mírném ohni, dokud nejsou brambory i cukety měkké, což trvá asi 15–20 minut.
  4. Jakmile je zelenina měkká, polévku rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat více vývaru nebo vody. Přidejte smetanu a polévku nechte ještě chvíli prohřát, ale již ji nevařte. Ochuťte solí, pepřem a případně muškátovým oříškem.



Polévku nalijte do talířů, ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte s krutony nebo pečivem. Tato bramborovocuketová polévka je skvělá volba pro rychlé a chutné jídlo, které zasytí a zahřeje.

Reklama

© 2023 - 2024 Letakslev.cz - Všechna práva vyhrazena.

Tento web je chráněn pomocí Google reCAPTCHA a platí pro něj zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Doporučujeme