Krémová česneková polévka
Polévky

Krémová česneková polévka

Krémová česneková polévka je lahodný a aromatický pokrm, který zahřeje a uspokojí. Je ideální pro milovníky česneku a skvěle se hodí jako předkrm nebo lehká večeře.

Příprava

15 min.

Vaření

40 min.

Obtížnost

Snadné

Porce

4

Ingredience

2 celé palice česneku

1 velká cibule

2 lžíce másla

1 lžíce olivového oleje

3–4 brambory (středně velké)

1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru

200 ml smetany ke šlehání (můžete použít i smetanu na vaření)

Sůl a pepř podle chuti

Špetka muškátového oříšku (volitelné)

Čerstvé bylinky (např. pažitka nebo petrželka) na ozdobu

Krutony nebo opečený chléb k podávání

Postup receptu

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Česnekové palice nechte celé, odkrojte z nich horní část, aby byly vidět stroužky. Pokapejte je olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte v troubě asi 30–40 minut, dokud česnek nezměkne a nezezlátne.
  2. Mezitím oloupejte a nakrájejte cibuli na jemno. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a smažte ji do změknutí a lehkého zhnědnutí, asi 5–7 minut. K cibuli přidejte nakrájené brambory a promíchejte, aby se obalily v tuku a cibuli. Nechte je chvíli osmahnout. Zalijte brambory a cibuli vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit, dokud brambory nezměknou, asi 15–20 minut.
  3. Jakmile je česnek upečený, vytlačte změklé stroužky z obalu do hrnce s polévkou. Přidejte sůl, pepř a případně špetku muškátového oříšku. Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat více vývaru nebo vody. Přidejte smetanu a polévku nechte ještě chvíli prohřát, ale již ji nevařte.



Polévku nalijte do talířů, ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte s krutony nebo opečeným chlebem.


Tip:

Pro extra krémovou konzistenci můžete do polévky přidat ještě trochu másla na závěr před mixováním. Pokud chcete zvýraznit chuť česneku, přidejte k pečenému česneku ještě několik syrových stroužků při smažení cibule.

Reklama

© 2023 - 2024 Letakslev.cz - Všechna práva vyhrazena.

Tento web je chráněn pomocí Google reCAPTCHA a platí pro něj zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Doporučujeme