Reklama
Srbské Rizoto
Hlavní jídla

Srbské Rizoto

Srbské rizoto je chutný a jednoduchý pokrm, který připomíná tradiční rizoto, ale s výraznějším a pikantnějším profilem díky použití papriky a rajčat. Tento pokrm je oblíbený pro svou sytost a snadnou přípravu.

Příprava

15 min.

Vaření

35 min.

Obtížnost

Snadné

Porce

4

Ingredience

300 g vepřového masa (plec nebo kýta)

200 g rýže

1 středně velká cibule

2 stroužky česneku

1 červená paprika

1 zelená paprika

2 rajčata

1 mrkev

1 lžička sladké papriky

1 lžička mleté kmínu

Sůl a pepř dle chuti

500 ml vývaru (zeleninový nebo masový)

2 lžíce oleje

Petrželová nať na ozdobu

Postup receptu

  1. Vepřové maso nakrájejte na malé kostičky. V hluboké pánvi nebo kastrolu rozpalte olej a maso osmahněte ze všech stran dozlatova. Poté maso vyjměte a odložte stranou.
  2. Na stejné pánvi osmahněte najemno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nejsou měkké. Přidejte nakrájenou mrkev, papriku a rajčata. Vše krátce orestujte, aby se uvolnily chutě.
  3. Přidejte rýži k zelenině a promíchejte, aby se rýže lehce osmahla a nasála chutě. Přidejte mletou sladkou papriku a kmín, promíchejte.
  4. Vraťte maso do pánve, zalijte vývarem a důkladně promíchejte. Přiveďte k varu.
  5. Snižte teplotu a nechte rizoto vařit na mírném ohni pod pokličkou asi 20–25 minut, dokud rýže nezměkne a vývar se nevstřebá. Občas promíchejte, aby se rizoto nepřipálilo. Pokud je třeba, přidejte během vaření trochu vývaru nebo vody.
  6. Ochutnejte a podle potřeby dosolte a dopepřete. Na závěr můžete rizoto posypat nasekanou petrželovou natí.
  7. Když je rýže měkká a maso hotové, vyjměte bobkový list. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.


Srbské rizoto podávejte teplé, můžete ho ozdobit plátky čerstvé zeleniny nebo ještě přidat trochu čerstvé petrželky.

Reklama

© 2023 - 2024 Letakslev.cz - Všechna práva vyhrazena.

Tento web je chráněn pomocí Google reCAPTCHA a platí pro něj zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Doporučujeme