Hovězí guláš
Hlavní jídla / Omáčky a guláše

Hovězí guláš

Hovězí guláš je tradiční jídlo středoevropské kuchyně, oblíbené zejména v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Je to hutný pokrm připravovaný z kousků hovězího masa (nejčastěji kližky), cibule a koření. Guláš se dusí v omáčce, která je ochucená sladkou paprikou, kmínem, česnekem a dalšími přísadami, jako je rajčatový protlak, majoránka a bobkový list.

Příprava

20 min.

Vaření

120 min.

Obtížnost

Střední

Porce

4

Ingredience

600 g hovězího masa (ideálně kližka)

2 větší cibule

3 stroužky česneku

2 lžíce sladké mleté papriky

1 lžíce rajčatového protlaku

1 lžička mletého kmínu

1 lžička majoránky

1 bobkový list

Sůl a pepř podle chuti

2 lžíce sádla nebo oleje

500 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový)

1 lžíce hladké mouky (volitelné pro zahuštění)

Chilli paprička (volitelné, pokud chcete pikantní variantu)

Postup receptu

  1. Maso omyjte a nakrájejte na kostky o velikosti asi 3 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. Česnek rozmačkejte.
  2. V hrnci rozpusťte sádlo. Přidejte cibuli a restujte ji na středním plameni, dokud nezezlátne. Správně osmažená cibule je klíčem k dobrému guláši – její karamelizace přidává omáčce barvu a chuť.
  3. Do hrnce přidejte maso a důkladně ho ze všech stran opečte, aby se zatáhlo a udrželo šťávu.
  4. Přisypte mletou papriku a rychle promíchejte, aby se nepřipálila (hořkla by).
  5. K masu přidejte rajčatový protlak, kmín, bobkový list, sůl, pepř a česnek. Vše zalijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené, a přiveďte k varu.
  6. Přiklopte hrnec pokličkou, stáhněte plamen a nechte guláš dusit na mírném ohni přibližně 1,5 až 2 hodiny. Občas promíchejte a podle potřeby dolévejte vývar. Správný guláš by měl být hustý a masitý.
  7. Pokud chcete guláš zahustit, rozmíchejte lžíci mouky v troše studené vody a přidejte ji do hrnce. Nechte povařit ještě 10 minut, aby se mouka provařila a omáčka získala správnou konzistenci. Na závěr přidejte majoránku a podle chuti dochuťte. Chcete-li guláš ostřejší, přidejte špetku chilli.



Podávejte s tradičním houskovým knedlíkem, čerstvým chlebem nebo vařenými bramborami.


Tip:

Guláš je nejlepší druhý den, kdy se chutě krásně spojí.

Reklama

© 2023 - 2024 Letakslev.cz - Všechna práva vyhrazena.

Tento web je chráněn pomocí Google reCAPTCHA a platí pro něj zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Doporučujeme