Domácí máslové rohlíky
Přílohy, pečivo

Domácí máslové rohlíky

Tady je recept na jednoduché domácí máslové rohlíky. Tento recept je vhodný pro začátečníky i pokročilé a výsledek stojí za to!

Příprava

90 min.

Vaření

20 min.

Obtížnost

Snadné

Porce

8 ks.

Ingredience

250 g hladké mouky

150 ml vlažného mléka

20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného droždí)

1 lžíce cukru

50 g másla (rozpuštěné)

1/2 lžičky soli

1 vejce (na potření)

Mák nebo sezamová semínka (na posypání - volitelné)

Postup receptu

  1. Do misky nalijte vlažné mléko, přidejte lžíci cukru a rozdrobte droždí. Promíchejte a nechte stát asi 10 minut, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.
  2. V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte připravený kvásek a rozpuštěné máslo. Vypracujte měkké, hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
  3. Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na 8 stejných dílů. Každý díl vyválejte do tenkého trojúhelníku. Trojúhelníky pak zarolujte od širší strany směrem k vrcholu, čímž vytvoříte rohlík.
  5. Rohlíky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte je a nechte kynout dalších 20 minut. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Před pečením rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a případně posypte mákem nebo sezamovými semínky. Pečte rohlíky v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé.



Hotové rohlíky nechte vychladnout na mřížce a podávejte je teplé nebo při pokojové teplotě.

Reklama

© 2023 - 2024 Letakslev.cz - Všechna práva vyhrazena.

Tento web je chráněn pomocí Google reCAPTCHA a platí pro něj zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

Doporučujeme